Doğal özelliklerini koruyabilmiş ve zengin mağara oluşumları içeren Valla Kanyonu Milli Parkı`na yakınlığı nedeniyle Kılıçlı Mağarası turizm yönüyle oldukça önemlidir
Dünyamızda enerji gereksinimi her geçen gün artmakta ve buna paralel olarak enerji üretimini de artmaktadır; peki ya zararları? Global ısınma tehlikeli boyutlara ulaştı, gelişmiş ülkeler bu gidişata dur demek için son zamanlarda alternatif enerjiye yönelmiş durumdalar; Sanayileşmenin artması enerji ihtiyacımızın da artmasına yol açmaktadır, C02 emisyonunu azaltmak için ya teknolojiden vazgeçeceğiz yada bu enerji gereksinimimizi temiz kaynaklardan sağlayacağız.
Asit Maden Sahaları (AMS) Bakteri- Mineral ilişkisinin en iyi örneklerini sergilerler. Gerekli fizikokimyasal koşullar (pH, Sıcaklık gibi) oluştuğunda oldukça uzun sürecek bu dostluk çevre açısından istenmeyen sonuçlar doğurmakta başarılıdır. Peki bu dostluk nasıl başlar?
İnanıyorum ki suyu oluşturan hidrojen ve oksijen birlikte yada ayrı ayrı kullanıldığında taş kömüründen daha kuvvetli bir ısı ve ışık kaynağı oluşturacak ve bir gün lokomotiflerin buhar kazanlarını yakmada ve buharlı gemilerin hareketini sağlamada kömür yerine bu gazların sıkıştırılmışı kullanılacaktır.
1874, Jules Verne "Esrarlı Ada"
Bir ortamda olanaklar kısıtlanmaya başlayınca, gerçek mücadele (yarışma) o zaman ortaya çıkar.
(Charles Darwin)
ABD Wyoming Havzası petrolIü şeyi ve trona rezervi bakımından dünyanın en büyük havzasıdır. Ereğli-Bor Havzası`nda yapılan jeolojik, jeofizik ve sondaj çalışmaları sonucunda Ereğli-Bor Havzası`nın ABD Wyoming, Colorado, Utah`da içine alan Green River Havzası`na çok benzer özellikler taşıdığı belirlenmiştir. Ülkemizde yeni belirlenen ve önemli potansiyel rezerve sahip olduğunu düşündüğümüz Ereğli-Bor Neojen Havzası ülkemizde yerinde retortlama yöntemiile şeyi petrolü üretim inde ön araştırma yapılabilecek miktarda uygun petrolIü şeyileri bulundurmaktadır.
Annelerimiz her zaman yemeğimizi yavaş yememizi ve çiğnememizi öğütler. Görülüyor ki Sauropod`lar (dinozorların en büyüğü) bu öğütü dikkate almamış. Bundan dolayı kilo aldılar- hem de çok fazla. Yeni bir araştırmanın önerdiğine göre Brachiosaurus ve Apatosaurus gibi Sauropod`lar o kadar fazla büyüdüler ki ekosistem içinde yırtıcıların bile önüne geçtiler çünkü yemeklerini çiğneme zahmetine bile katlanmıyorlardı.
Bu sayımızda, ortak buluşma noktamız olan `kili` en güzel şekilde malzeme edinen, uluslar arası bir seramik sanatçısı olan Prof. Dr. Hamiye ÇOLAKOGLU`na ayırdık. Kendisiyle röportaj yapmak isteğimizi büyük bir içtenlikle kabul ettikten sonra, Beysukent` deki her bir köşesinde eserlerinin, ödüllerinin, anılarının ve atölyesinin bulunduğu dört katlı kültür evinin kapılarını açtı bizlere. Kah soru-cevap, kah şiirle, kah anılarla süsleyerek anlattı seramik serüvenini.